No menu items!

Shans për të punuar në Airbus, për ata që janë ose duan të shkojnë në Gjermani

Koncerni evropian i aviacionit Airbus planifikon të hapë 3500 vende të reja pune në Gjermani këtë vit, duke shtuar se më shumë se gjysma e punëtorëve të rinj do të punësohen në prodhimin e avionëve civilë, raporton DPA.

Nga ky numër, 1900 punëtorë do të nevojiten në prodhimin e avionëve civilë, 1100 në sektorin ushtarak dhe hapësinor dhe 500 në fabrikën e helikopterëve, konfirmoi drejtori i departamentit të personelit të grupit, Marco Wagner.

Më të nevojshmet janë elektricistët, mekanikët dhe montuesit e kabinës, por edhe ekspertët dhe programuesit e IT dhe sigurisë kibernetike për qelizat e karburantit dhe sistemet e lëvizjes hibride, tha Wagner.

Kompania do të punësojë 1300 punëtorë vetëm në Hamburg, 500 në Donauwoerth dhe Manching, 300 në Ottobrunn, 250 në Nordenham, 130 në Friedrichshafen/Immenstadt dhe nga 100 në Bremen dhe Stade.

Një e treta e vendeve të punës janë për njerëz pa përvojë

Përafërsisht një e pesta e punonjësve të rinj do të punojnë në projektet e ardhshme, tha Wagner, duke përmendur ndër të tjera dekarbonizimin, transformimin dixhital, zhvillimin e softuerit dhe teknologjinë kibernetike.

Një e treta e vendeve të reja të punës do të rezervohen për punëtorët pa përvojë të mëparshme pune, theksuan ata në Airbus, duke shtuar se një e treta e vendeve të reja të punës do të plotësohet nga fuqia punëtore femra, e cila aktualisht përbën vetëm 20 për qind të numrit të përgjithshëm të të punësuarve.

Airbus raportoi se ka punësuar 13,000 punëtorë të rinj globalisht në vitin 2022, gjysma e të cilëve do të jenë në prodhimin e avionëve komercialë, 30 për qind në industrinë ushtarake dhe të hapësirës ajrore dhe 20 për qind në prodhimin e helikopterëve.

“Është rritja më e madhe (në numrin e personelit) në historinë e Airbus,” tha Wagner.

Airbus aktualisht ka rreth 134,000 punonjës në mbarë botën, nga të cilët 45,000 janë vetëm në Gjermani. Pothuajse 15,000 punëtorë punojnë në fabrikën më të madhe në Hamburg.

Të fundit

LEXONI GJITHASHTU