No menu items!

Çfarë duhet të bëni? Pse makinat harxhojnë më shumë karburant kur është ftohtë

Mesatarisht, në një temperaturë prej minus 7 gradë Celsius, një makinë konsumon deri në 12% më shumë karburant se në stinën e pranverës ose verës. Ka disa arsye për këtë. Motorit i duhet pak kohë për të arritur temperaturën optimale kur punon në mënyrë më efikase. Moti i ftohtë ul presionin e gomave, gjë që mund të rrisë rezistencën e rrotullimit dhe konsumin e karburantit, kontrolloni periodikisht presionin e gomave.

Ajri i ftohtë është më i dendur se ajri i ngrohtë, duke rritur rezistencën e drejtimit dhe konsumin e karburantit. Në kushtet kur ka borë dhe akull në rrugë, rrotat lëvizëse rrëshqasin më shumë, gjë që rrit edhe konsumin e karburantit. Ngadalësimi i makinës deri në 60 km/h për shkak të kushteve të rrugës gjithashtu ndikon negativisht në konsumin e karburantit. Kur të ndizni makinën, filloni të ecni sa më shpejt, sepse motori do të ngrohet më shpejt.

Ndërkaq, të jetosh në vendet më të ftohta sigurisht që është një sfidë më vete. Një video në YouTube tregon se sa e vështirë është të jesh pronar i një automjeti në Yakutia, Siberi, që pretendohet të jetë vendi më i ftohtë i banuar në Tokë. Kjo është një detyrë sfiduese për shkak të temperaturave jashtëzakonisht të ulëta të cilat mund të bien deri në -70 gradë Celsius. Nëse një makinë lihet e pambrojtur në këto kushte, ajo mund të ngrijë brenda pak minutash.

Të fundit

LEXONI GJITHASHTU