No menu items!

Dizajni i ri i airbagëve mund të ndryshojë pamjen e timonit

Airbag-ët janë pozicionuar në pjesën qendrore të të gjitha rrotave të timonit për dekada, por ZF tani ka prezantuar një dizajn të ri që aktivizon airbagun nga pjesa e sipërme e timonit, duke lejuar lirinë në dizajn.

Timoni dhe airbagu i ri janë produkt i divizionit ZF Lifetec të ZF, i cili merret me sistemet e sigurisë pasive.

Në rast përplasjeje, airbag-i aktivizohet nga pjesa e sipërme e timonit dhe zgjerohet nën pjesën e sipërme drejt shoferit. ZF thotë se ky dizajn i ri nuk rrezikon sigurinë dhe hap mundësi të reja për qendrën qendrore në timon.

Timoni i parë ZF Lifetec me airbag-in e ri përmban një panel të vogël të zi me shkëlqim në qendër, i cili ka një dizajn “të rregullt” pa rrëmujë dhe si shumica e makinave, boria është ende në qendër.

Kompanitë e automobilave mund të vazhdojnë ta zhvillojnë këtë koncept më tej. Për shembull, kontrollet e ndjeshme ndaj forcës mund të ndërtohen në timon dhe një ekran mund të vendoset gjithashtu aty ku ka qenë airbag-u.

Timoni ZF Lifetec mund të kombinohet me zbulimin praktik nën lëkurë, një teknologji që zbulon nëse shoferi thjesht po e prek ose po e kapë timonin.

Nuk dihet ende nëse dizajni i ri është gati për prodhim apo kur makinat e reja mund të fillojnë t’i marrin ato.

Sidoqoftë, sigurisht që është një dizajn me interes për dizajnerët e brendshëm të veturave. /Telegrafi/

 

Të fundit

LEXONI GJITHASHTU